Presupusul ucigaș al lui Abel Apostol a susținut, luni, la Tribunalul Arad, că nu a comis nicio crimă și că omul de afaceri intenționa să plece din țară, după ce a fost prins că intermedia obținerea de cărți de identitate false, iar un partener căruia i-ar fi datorat 10.000 de euro îl amenința.
Adrian Buleu, bărbatul judecat pentru uciderea omului de afaceri Abel Apostol, a făcut, luni, primele declarații la Tribunalul Arad, spunând că nu l-a omorât pe Apostol și că acesta intenționa să părăsească definitiv România, dar și că era amenințat de alți parteneri de afaceri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Buleu a susținut că în seara în care a dispărut Abel Apostol, partenerul de afaceri al soției sale, a fost urmărit de un bărbat pe nume Nicolai, cu accent de moldovean, care ar fi fost implicat, alături de Apostol, în falsificarea de cărți de identitate, în special pentru femei din Republica Moldova.
Adrian Buleu a spus că relațiile sale cu Aposol s-au stricat tocmai din cauză că acesta din urmă era implicat în această presupusă afacere ilegală.
Potrivit suspectului, Apostol i-a mărturisit că vrea să părăsească definitiv România, să plece în SUA, pentru că a fost prins de către polițiști că se ocupa de intermedierea cărților de identitate false.
Buleu a afirmat că tot Abel Apostol a ajutat-o și pe amanta lui să obțină o carte de identitate falsă, pentru că era minoră și avea nevoie de un document din care să reiasă că are 18 ani împliniți, astfel încât să poată lucra în Bruxelles, unde Buleu avea domiciliul.
După ce i-ar fi facilitat obținerea documentului fals, cu identitatea Gabriela Szabo, Abel Apostol ar fi devenit stresat de anchetarea sa.
„În perioada respectivă, vicima era agitată, stresată. Mi-a spus că există o anchetă în privința sa, referitor la cărți de identitate false, și că intenționează să plece în America”, a declarat suspectul în instanță.
Abel Apostol i-ar fi mărturisit lui Buleu că „are nevoie de bani pentru că vrea să plece definitiv din țară”.
Buleu a mai spus că urmăritorul său din seara dispariției lui Apostol i-a cerut 10.000 de euro, bani pe care i-ar fi datorat Apostol. Nicolai i s-ar fi adresat astfel lui Buleu: „Ce face asociatul ăla al tău, că se plânge că nu are bani, pentru că tu îi iei pe toți din încasări? Te crezi șmecher?”.
„I-am răspuns că eu nu am niciun amestec în afaceri, el a spus că Abel îi datorează 10.000 de euro și că îl luăm de prost (…) Mi-a cerut să îmi vând o mașină și să-i dau banii. Mi-a spus: «Mă duc să-l iau pe Abel să vadă el cum se plătește»”, a relatat Buleu.
În aceeași seară, suspectul susține că a fost urmărit și de un trimis al lui Nicolai, care l-a amenințat că „îi zboară creierii”, dacă nu merge peste o oră în Pădurea Vladimirescu și nu duce și benzină în flacoane. El ar fi mers la pădure conform cerinței și pe drum ar fi fost umărit de cei doi, care l-ar fi semnalizat cu farurile și apoi ar fi trecut cu mașina în fața sa pentru a-l conduce.
„Când am ajuns pe malul Mureșului, în pădure, mi-au cerut să dau foc mașinii, că altfel îmi fac gaură în cap. Erau Nicolai și al doilea bărbat. Ei au plecat și am dat foc mașinii”, spune Buleu, explicând că, deși a rămas singur, nu a renunțat la incendiere de teamă. Ulterior, s-ar fi întâlnit cu soția sa, cerându-i să nu-i pună întrebări, din dorința de-a o „proteja”.
Referitor la pistolul pe care i l-ar fi dat amantei sale în acea noapte, după care l-ar fi recuperat, Buleu a spus că era fals, respectiv o brichetă-pistol, el fiind un „colecționar” de astfel de obiecte.
De asemenea, suspectul a precizat că le-a cerut angajaților să spele în restaurant în mod repetat, pentru că erau urme de zgură roșie pe gresie, de la terenurile de tenis, iar în baie erau „excremente pe faianță”.
Referitor la faptul că în seara dispariției lui Apostol, el s-a schimbat de mai multe ori de haine, Buleu a spus că e „un om activ” și că are haine de schimb în toate mașinile pe care le folosește.
Privitor la portmoneul lui Apostol, care se afla la Buleu, acesta din urmă a spus că l-a primit de la un client al bazei sportive, care susținea ca l-a găsit la vestiare, iar ulterior a uitat să-l predea omului de afaceri.
Buleu a acuzat că în timpul cercetărilor a avut parte de „foarte multă aversiune din partea organelor de anchetă”.
„Am fost bătut și eu și soția, și martori bătuți, forțați să declare (…) Din cauza tratamentului la care am fost supus, am decis să nu mai vorbesc”, a spus Buleu.
Luni, suspectul a fost audiat șase ore, timp în care judecătorul, procurorul și avocații familiei dispărutului au sesizat mai multe contradicții în declarațiile sale față de cele date polițiștilor în momentul anunțării dispariției lui Apostol.
Printre contradicții s-a remarcat și aceea că inițial declarase că mașina i-a luat foc în pădure din cauza unor probleme la instalația electrică. Față de declarațiile schimbate, Buleu a spus că nu a avut încredere în anchetatori încă de la început.
Referitor la persoana sa, Buleu a spus că are studii superioare, urmând o facultate de psihologie și că a lucrat în Belgia din 1998, ca barman. El a declarat că în ultimii ani nu a mai fost în relații bune cu soția, dar că a continuat să investească în afacerea acesteia, începută în 2008, când a cumpărat „la înțelegere” restaurantul, documentele fiind încheiate oficial abia în 2010.
Buleu a spus că a investit în afacerea de la Arad a soției 200.000 de euro, bani obținuți din vânzarea a două apartamente în Bruxelles. Acesta a afirmat că a mai avut și alte proprietăți imobiliare, în România.
După audierea suspectului, instanța a stabilit următorul termen pentru joi, când vor fi audiați alți martori, respectiv familia dispărutului.
Primul termen în dosarul în care Adrian Buleu este judecat pentru uciderea omului de afaceri arădean Abel Apostol a avut loc în 16 iulie, la Tribunalul Arad, însă la socilitarea inculpatului, judecătorii au aprobat amânarea cauzei, pentru 22 iulie, pentru ca Buleu să își poată studia dosarul și declarațiile martorilor.
Atunci, avocatul familiei Apostol declara că fiul și soția celui ucis cer daune morale de un milion de euro, dar și alte despăgubiri. Totodată, pe latură penală, avocatul a cerut schimbarea încadrării juridice a faptei în „omor cu premeditare”.
Potrivit unui comunicat de presă transmis în 2 iulie de Parchetul Tribunalului Arad, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Adrian Buleu, sub acuzațiile de omor și distrugere.
Procurorii au susținut că în seara de 1 mai, Adrian Buleu l-a agresat pe Abel Apostol în incinta unui local, producându-i leziuni care au dus la moartea acestuia. Ulterior, Buleu a transportat cadavrul cu autoturismul propriu într-un loc izolat din pădurea Vladimirescu, unde a incendiat mașina, menționa sursa citată.
Referitor la crimă, procurorii au arătat că în seara de 1 mai, între Abel Apostol și asociata sa Alina Buleu, soția suspectului, au existat certuri, confirmate de martori. Anchetatorii cred că omorul a avut loc în jurul orei 21.00, în restaurantul de pe Malul Mureșului deținut în asociere de Alina Buleu și Abel Apostol, iar cadavrul a fost transportat într-un loc necunoscut, o jumătate de oră mai târziu.
Conform sursei citate, în acest interval unii angajați ai restaurantului au observat pete de sânge, iar Adrian Buleu i-ar fi pus pe aceștia să spele de două ori gresia, fără să ofere explicații. În plus, i-ar fi cerut unui angajat fără permis de conducere să conducă autoturismul lui Abel Apostol până într-un loc indicat, însă angajatul a refuzat, astfel că mașina victimei a rămas în parcare.
Buleu ar fi transportat singur cadavrul, cu un autoturism BMW pe care îl folosea în mod curent, înscris pe numele unei societăți comerciale. O parte din traseul său a fost surprins de camere video, astfel încât anchetatorii au aflat că Buleu a oprit la o benzinărie, la ora 22.44, pentru a cumpăra două flacoane de benzină. Din imaginile analizate de procurori reiese că Buleu purta altă îmbrăcăminte față de momentul anterior dispariției lui Apostol, potrivit declarațiilor mai multor martori.
Conform rechizitoriului, suspectul s-a întâlnit cu amanta sa, căreia i-a dat un pistol de culoare gri, cu țeavă lungă, „spunându-i acesteia să îl ascundă foarte bine, indiferent de ce se va întâmpla”. „Arma a fost așezată de inculpat în poșeta martorei (…) Totodată, din declarația martorei a rezultat că în lăcașul de telefon din autoturism se afla un suport în care se găseau mai multe gloanțe”, scrie în rechizitoriu.
Ulterior, „inculpatul s-a deplasat în pădurea Vladimirescu, unde, într-un loc situat în vecinătatea râului Mureș, a incendiat autoturismul marca BMW”. La ora 23.55, incendiul a fost sesizat de un martor la 112, iar pompierii au intervenit și au stins focul în jurul orei 01.15.
Potrivit procurorilor, Buleu a fost luat din pădure de către soția sa, care a venit cu o altă mașină, iar pe drum el a aruncat pe fereastră cheia autovehiculului incendiat, care a fost identificată și ridicată ulterior de către anchetatori, la indicațiile soției.
Cadavrul omului de afaceri Abel Apostol nu a fost găsit nici până în prezent de către anchetatori, cercetările în acest caz continuând.
Fiul omului de afaceri, Albert Apostol, susținea că tatăl său ar fi fost amenințat cu moartea de către familia asociatului său.
Omul de afaceri Abel Apostol deținea în asociere cu soția principalului suspect, Adrian Buleu, în centrul municipiului Arad, pe malul Mureșului, o bază sportivă și un restaurant.